Fatura verilmezse ne olur?
Fatura vermeyen/almayan tarafa fatura tutarının veya aradaki farkın %10’u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Vergi mükellefi olmayanlara her fatura için 680 TL ceza kesilecektir. Cezalardan kaçınmak için e-Arşiv fatura düzenleme koşullarını dikkatlice incelemelisiniz.
Fatura vermek zorunda mı?
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Başkanlığı Yukarıda belirtilen Kanunun 232 nci maddesi hükmüne göre tacirler, sattıkları mallar veya yaptıkları iş için fatura düzenlemek ve satın aldıkları mal veya hizmetler için fatura istemek ve almak zorundadırlar.
E-fatura kimlere zorunlu 2024?
535 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği ile 2023 yılında brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 01.07.2024 tarihinden itibaren elektronik faturaya geçmeleri zorunlu hale getirildi.
Kimler fatura vermek zorunda?
Sektöre özgü yükümlülüklerin yanı sıra, 2022 yılında 3 milyon TL ve üzeri gelir elde eden tüm mükelleflerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-fatura uygulamasına geçmesi gerekiyor. Aynı zamanda 1 Ocak 2024 tarihine kadar e-Defter uygulamasına geçmeleri gerekiyor.
Fatura vermiyorsa ne yapmalı?
Birincisi, vergi dairenize gidip şikayette bulunup şirketin denetlenmesini talep etmektir. İkinci seçenek, Maliye Bakanlığı’nın 189 numaralı müşteri hizmetleriyle iletişime geçmek ve şikayetinizi bu şekilde iletmektir.
Fatura vermemenin cezası ne kadar?
3. Fatura düzenlemeyen veya almayanlar için.
Fatura vermeyen esnaf nereye şikayet edilir?
DUYURU: ALO 124 VERGİ BİLDİRİM HATTI AKTİF HALE GELDİ.
Fatura olmazsa ne olur?
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353’üncü maddesine göre faturanın düzenlenmesi ve alınması zorunlu olmasına rağmen, bu yükümlülüğe uyulmaması halinde hem satıcı hem de alıcı hakkında cezai işlem uygulanacaktır.
Kağıt fatura limiti ne kadar?
2024 yılı fatura indirim limiti nedir? 2023 yılında aynı son kullanıcı için kağıt fatura düzenleme limiti 5000 TL, mükellefler için ise günlük 4400 TL idi. 2024 yılında her ikisi için de limit 6900 TL’ye eşitlendi. Kağıt üzerindeki tutar 6900 TL’den az ise son kullanıcıya e-arşiv faturası düzenlemelisiniz.
2024’te e-deftere kimler geçecek?
2023 yılında sektör ayrımı yapılmaksızın brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan tüm mükellefler, 1 Temmuz 2024 itibarıyla e-fatura ve e-arşiv uygulamasına geçecek.
E-faturaya geçmemenin cezası nedir?
E-faturaya geçilmemesi durumunda aşağıdaki cezalar uygulanacaktır: Fatura başına ceza: E-faturaya geçmeyen şirketlere, düzenlenmeyen veya alınmayan her fatura için ceza uygulanacaktır. 2024 yılından itibaren bu ceza fatura başına 3 olacaktır.
El faturası limiti 2024 ne kadar?
2024’te E-Fatura Düzenleme ve Düzenleme Limiti 2024’te e-fatura düzenleme ve düzenleme limiti 6.900 TL olarak açıklandı. Bedeli 6.900 TL’nin altında olsa bile, talep edilmesi halinde malın satıcısı veya işi yapan kişi tarafından fatura düzenlenmesi zorunludur. 2025 yılı için bu değerler belirlendiğinde yazımızda güncellenecektir.
Fatura düzenlenmezse ne olur?
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun “Fatura Sırası” başlıklı 231. maddesinin beşinci fıkrasında; “Fatura, malın teslimi veya hizmetin ifasından itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar düzenlenmemiş sayılır.” hükmü yer almaktadır.
Fatura kesmek için şirket şart mı?
Fatura kesmek, vergilerinizi yasal olarak ödemek veya şirket kurmadan iş yapmak mümkündür. Faaliyetiniz düzenli bir gelir getirmiyorsa veya belirli dönemlerde faaliyetinizi yürütemiyorsanız, yani serbest çalışansanız, müşterilerinizle bir gider raporu oluşturabilirsiniz.
2024 fiş limiti ne kadar?
Elektronik belgelere geçiş ve fatura düzenleme limitleri Vergi Dairesi elektronik belgelerin kullanımını düzenliyor ve mükelleflere kağıt fatura düzenlenmesi için belirli bir limit belirliyor. 2024 yılı için ticari işlemleri daha etkin bir şekilde takip edebilmek amacıyla bu limit 6.000’e çıkarılacak.
Fatura almazsam ne olur?
Mal ve hizmet satın alımı için makbuz veya fatura almazsanız, bu kayıt dışı bir işlemdir. Satın alma için belge hazırlamamak, yalnızca tüketici haklarının kullanılmasını engellemekle kalmaz, aynı zamanda vergi hukuku anlamında vergi matrahının azalmasına da yol açar.
Fatura kesmemenin cezası ne kadar 2024?
Buna göre, tarihli denetim sonucunda üç adet faturanın düzenlenmediğinin tespiti halinde, söz konusu mükellefe, faturada gösterilmesi gereken tutarın %10’u oranında ve fatura başına 10.000 TL’den az olmamak üzere üç adet özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Fatura olmazsa ne olur?
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 353’üncü maddesine göre faturanın düzenlenmesi ve alınması zorunlu olmasına rağmen, bu yükümlülüğe uyulmaması halinde hem satıcı hem de alıcı hakkında cezai işlem uygulanacaktır.
Fiş vermemenin cezası nedir?
Bu, tüketicinin ve satıcının yasal yükümlülüklerini ihlal eder. Vergi Usul Kanunu’na göre, fiş ve faturaları almayan müşterilere ceza kesilmelidir. Müşteriye verilen fişi alması gerektiği halde almayı unutanlara 5.000 TL’ye kadar özel usulsüzlük cezası kesilebilir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Rachat Hakkı Ne Demek